Τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Στις αρχές του 19ου αιώνα και ενώ η Ελλάδα ήταν υπό οθωμανική κατοχή, ο Βρετανός  λόρδος Έλγιν απέσπασε βίαια 88 γλυπτά, από τον ναό του Παρθενώνα, και ένα άγαλμα, την Καρυάτιδα, από τον ναό του Ερεχθείου, στην Ακρόπολη των Αθηνών. Έτσι κατέστρεψε, ακρωτηριάζοντας, ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς που δημιουργήθηκε τον 5ο π.Χ. αιώνα.
Τα γλυπτά αυτά, βρίσκονται μέχρι σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο,ενώ στην πατρίδα τους, την Ελλάδα, βρίσκονται  αντίγραφα από γύψο!

Το ελληνικό αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, διατυπώθηκε για πρώτη φορά με την ίδρυση του ελληνικού κράτους, το 1830 και συνεχίζει να αποτελεί έναν εθνικό και πολιτιστικό στόχο. Έτος-σταθμό για την διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αποτέλεσε το 1982, καθώς στη διεθνή διάσκεψη της UNESCO στο Μεξικό, η τότε Υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, πρόβαλε δυναμικά το αίτημα της επιστροφής, το οποίο υπερψηφίστηκε με 56 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 24 αποχές. Σήμερα, το αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, υποστηρίζεται από 26 επιτροπές επιστημόνων, καλλιτεχνών, συγγραφέων, νομικών και πολιτικών που δημιουργήθηκαν σε ισάριθμες χώρες ανά τον κόσμο.

Εμείς, τα παιδιά της Ακρόπολης, που πήγαμε σχολείο, μεγαλώσαμε και ζούμε δίπλα στο λαμπρό Μνημείο και το Μουσείο του, ζητούμε από εσάς, τα παιδιά, τις νέες και τους νέους όλου του κόσμου, να ενώσουμε τις φωνές μας για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα τους, την Ελλάδα.  Να  επιστρέψουν στο Φως που τα Γέννησε!

 Πες και εσύ ΝΑΙ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. 

Πάρε θέση να πάρουν τη θέση τους!

 

 

ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ